IMAF KJN Essimo Randori Competitie

Meester Ewoud heeft sinds juni in samenwerking met de judo bond: IMAF Kodokan Judo Nederland een nieuwe competitie opgestart voor judoka’s die nog geen wedstrijdervaring hebben. Het gaat om 4 wedstrijden per seizoen waarbij wedstrijd punten verzameld kunnen worden.

Waarom zijn we dit gestart?
Omdat de wedstrijdsport leuk is en een positief effect heeft op judoka’s van de leeftijd 12 t/m 25 jaar. We zien landelijk een grote terugloop van sporters in deze leeftijdscategorie. Dit is niet alleen met judo het geval. Om de beginnende judoka’s in de regio Amsterdam veel ervaring mee te geven hebben we een aantal clubs bij elkaar gekregen om dit tot een groot succes te maken.

Wat is een Randori?
Het zijn ‘oefenwedstrijdjes’ waarbij winnen of verliezen een positief resultaat heeft op de kunde en ervaring van de judoka.

Voor wie?
Graag nodigen wij recreatieve judoka’s tussen de 6 t/m 12 jaar, met maximaal de oranje band, uit voor onze Randori Competitie. Het betreft judoka’s zonder wedstrijdervaring.

Hoe gaan wij te werk?
Elke deelnemer krijgt een puntenkaart waarop bijgehouden wordt hoeveel wedstrijdpunten er zijn gescoord. Bij het behalen van 20 punten ontvangt de judoka een bronzen medaille, bij het behalen van 40 punten ontvangt de judoka de zilveren medaille en bij het behalen van 60 wedstrijdpunten ontvangt de judoka de gouden medaille.

Dat betekend dat je niet elke ronde een medaille zult verdienen.

Elke gewonnen wedstrijd verdient de judoka 3 wedstrijd punten, bij gelijkspel verdienen beide judoka’s 2 punten en verliest de judoka dan verliest hij/zij niet maar scoort 1 wedstrijd punt. Het resultaat wordt bepaald door beide judoka’s, niet door de scheidsrechters.

Scheidsrechters hebben wij niet tijdens de Randori Competitie, wij begeleiden de randori door middel van ‘begeleiders’. Dit zijn ervaren judoka’s die vrijwillig, met alle positieve en goede intenties op de mat staan om de jeugd een leuke ervaring mee te geven. Begeleiders zorgen voor een veilige ruimte, sturen judoka’s mbt kumikata of mogelijke alternatieve technieken.

Elke randori duurt 2 minuten ongeacht hoeveel punten er zijn gescoord. Scores worden niet bijgehouden of opgeteld. Wanneer er een houdgreep plaatsvind dan zal deze 10 seconde duren, waarna de wedstrijd weer staande, tachi waza, verder gaat.

Elke judoka zal circa 4 wedstrijden per competitie ronde judoën. Dit zal zijn middels het huidige jeugdreglement.

Toernooi data:
15 oktober 2023, 18 november 2023
18 februari 2024, 1 juni 2024

Locatie:
15 oktober en 18 februari
Judoschool Amstelveen, de Meent, Orion 3 1188 AM Amstelveen
18 november en 1 juni
Sportcentrum Pleizier, Wisseloordplein 4, 1106 MH Amsterdam