CLUBKAMPIOENSCHAP GROOT SUCCES

Het jaarlijkse Clubkampioenschap is altijd het grootste evenement van de judoschool. Dit jaar werd het Clubkampioenschap gehouden op 21 mei in de Nieuwe Bankrashal in Amstelveen. Alle judoka’s die trainen bij Judoschool Amstelveen worden uitgenodigd en in groepjes van het zelfde gewicht en de zelfde leeftijd ingedeeld. Naast de leeftijd en het gewicht wordt er ook gekeken naar kunde. Zo kunnen alle judoka’s de wedstrijdsport ervaren op zijn of haar eigen niveau. Dit maakt het een goed instap toernooi.

Voorafgaand van de dag zelf moeten alle voorbereidingen getroffen worden. Er moeten poultjes gemaakt worden, wat soms wel een hele puzzel is. De locatie moet worden voorbereid. Tafels, stoelen, tribunes, scoreborden, wegwijzers, geluidsapparatuur, ga zo maar door. De judomatten moeten van 3 locaties naar de sporthal komen om vervolgens neergelegd te worden. Dit jaar waren zes wedstrijdmatten nodig voor de ruim 200 deelnemende judoka’s. Door de vele ouders, opa’s en judoka’s die kwamen helpen met de mat maakten het ligt werk. De mat lag er al binnen een uur. Wat was dat team een geoliede machine!

Op de dag van het kampioenschap hadden we twee blokken, de ochtend groep en de middag groep. In de ochtend groep traden de allerkleinste en de judoka’s vanaf 9 jaar ten strijden. Tijdens de middaggroep was het aan de 6-8 jarige.

ZONDER VRIJWILLIGERS GEEN TOERNOOI

Om de wedstrijden in goede banen te leiden hebben we veel vrijwilligers en scheidsrechters nodig. Vaak op de achtergrond maar ook als EHBO-er of als tafelscheidsrechter. Per blok hebben we 18 vrijwilligers achter de scoreborden, zij helpen de judoka’s met banden knopen, de scoreborden en de tijd bijhouden, de behaalde score noteren op het scoreformulier en de volgende wedstrijden aankondigen. Daarnaast hebben we op elke mat twee scheidsrechters beschikbaar. Het zijn judoka’s van 13 jaar en ouder die wij binnen de judoschool opleiden tot scheidsrechter, die op de dag van het kampioenschap door officiële Nederlandse, Internationale scheidsrechters worden begeleid. Het is een hele eer om deze scheidsrechters te mogen ontvangen op ons Clubkampioenschap.

Elk jaar, voorafgaand van het Clubkampioenschap bieden wij onze vrijwilligers, de ouders van de judoka’s, de judoka’s zelf een Clubscheidsrechters cursus aan. Deze wordt gegeven door scheidsrechters vanuit de Judobond Nederland. Zo is het voor iedereen weer helemaal duidelijk wat het huidige reglement is en kunnen we weer even oefenen met de scores en alles wat er komt kijken bij een judowedstrijd.

LEREN MET PLEZIER

Het is zondagochtend negen uur, alles staat klaar en iedereen druppelt binnen. Judoka’s gespannen, ouders enthousiast. Het beloofd een leuke maar leerzame dag te worden. De allerkleinste aan de hand van papa of mama en de grote judoka’s met klamme handen. Om het ijs te breken staat onze mascotte Yuki hen op te wachten. Even een knuffel, een high-five of een boks.

De vrijwillige tafelscheidsrechters kruipen in het teamshirt achter de jurytafels, de scheidsrechters lijnen zich op om samen met alle judoka’s te groeten. Rei, de wedstrijden kunnen beginnen!

De wedstrijden voor de jongste waren spannend maar zeker goede en leuke partijtjes. Het ging er gemoedelijk en toch ook fanatiek aan toe. Soms een verloren partij, maar zeker niet ontevreden. Iedereen ging er helemaal voor en deed zijn/haar best om toch de tegenstander op de rug te krijgen. Met mooie worpen, ippons en met goede houdgrepen werden de wedstrijdjes beslist.

Bij de jongens en meiden met hogere banden ging het er een stuk harder aan toe, soms schoten de supporters van hun stoel. BAM, weer een ippon. Het was een mooi gezicht hoe de judoka’s elkaars zwakkere punten haarfijn wisten te vinden en daar op te anticiperen. Ze trainen immers wekelijks met elkaar. Wat wel gezegd mag worden is dat alle judoka’s met veel respect voor elkaar toch hard tegen hard gingen. Er waren geen blessures of er heerste geen negatieve sfeer.

Na de ochtendronde was het tijd voor een demonstratie van Meester Ewoud en Meester Jay. Zij demonstreerde het Nage No Kata. De basis werptechnieken binnen het judo, een demo waar Meester Jay Nederlands Kampioen junioren mee is geworden vorig jaar, een exameneis voor Ni-Dan (tweede zwarte band). Het was voor een aantal judoka’s en grotendeels van de supporters een waar spektakel. Na demonstratie was het tijd voor de prijsuitreiking. Ook Yuki was ook weer van de partij om de medailles te mogen uitreiken.

De judoka’s waren super trots op hun behaalde resultaat. Ze ontvingen allemaal een medaille voor hun inzet en niet zomaar één. De nieuwe naam, het nieuwe logo en de mascotte van de judoschool waren een inspiratie om eigen medailles te laten ontwikkelen. Het moest een zware, grote en unieke medaille zijn die iedereen wilt hebben.

TALENTONTWIKKELING

Tijdens het Clubkampioenschap staan we ook stil bij talentontwikkeling en willen wij graag een judoka in het zonnetje zetten. Dit jaar was dat Gabriel.

Gabriel is een judoka met veel fysieke hindernissen, onlangs dat heeft hij een goede motoriek en is hij in staat om elke les weer een beetje beter of handiger te worden. Gabriel is gretig en houd van een uitdaging. Door zijn energie en doorzettingsvermogen komt hij ver. Daarom verdiende hij dit jaar de aanmoedigingsprijs, Gefeliciteerd!

Naast de aanmoedigingsprijs reiken wij ook de wisselbeker uit voor Judoka van het Jaar. Dit jaar hebben we deze trofee mogen uitreiken aan David. David is een judoka die drie keer in de week traint, erg gemotiveerd en leergierig is. Hij geeft andere judoka’s de informatie die ze nodig hebben om een stapje verder te komen om de judotechnieken beter te begrijpen. David is tijdens de lessen altijd een luisterend oor tijdens de uitleg en fanatiek tijdens de vrije oefentijd. Elke training is hij bezig met het verbeteren van zijn technieken en zoekt hij naar oplossingen om zijn technieken beter tot te kunnen inzetten. David oefent zijn worpen, kanteltechnieken en houdgrepen vaak links en rechts waardoor hij het aan beide kanten kan inzetten. Door zijn instelling, motivatie en voorbeeldfunctie heeft hij dit jaar terecht de titel “Judoka van het jaar” verdient. Gefeliciteerd en ga zo door!

VEEL MEER DAN EEN SPORT

Na de eerste ronde was er tijd voor een pauze, een lange pauze. De wedstrijden liepen niet uit, iedereen was goed op elkaar ingespeeld en er waren geen blessures of ongeregeldheden. Het liep gesmeerd. Een team om trots op te zijn!

Rond de klok van 13.00 uur werden de judoka’s ontvangen door Yuki voor de middagronde. Een ronde met veel judoka’s van 6-8 jaar. De judoka’s hadden er zin in!

Na het groeten begonnen de wedstrijden. Het liep gesmeerd en soms zo snel dat we wat extra wedstrijdje konden doen, omdat het gewoon zo leuk is. Er hing een gezellige sfeer en de ouders waren erg betrokken bij de organisatie en de opgeleide judoka’s, onze clubscheidsrechters, waren in top vorm!

Na deze geweldige dag was het tijd voor de laatste groep om het eremetaal om te hangen. Al die blije en trotse gezichtjes. Onze judoka’s zijn allemaal winnaars, ze leren veel op een dag als deze. Daarom verdiende iedereen een podiumplaats en ging iedereen met een wel hele zware medaille huiswaarts.

ZONDER SCHEIDSRECHTERS GEEN WEDSTRIJDEN

Scheidsrechters zijn vaak ondergewaardeerd, bij ons zijn ze belangrijk en waarderen wij hun kunde en inzet! De functie van goede scheidsrechters is niet alleen om scores te geven. Ook om de veiligheid te waarborgen, wedstrijden in goede banen te leiden en de judoka’s te sturen, te helpen waar nodig. Dit hebben de judoka’s nodig om het spel beter te begrijpen, zodat ze een beter judoka worden en boven zichzelf kunnen uitstijgen. Ook begeleiden de officiële scheidsrechters onze clubscheidsrechters en begeleiden ze de vrijwilligers achter het scorebord.

NAMENS DE JUDOKA’S

IEDEREEN BEDANKT VOOR JULLIE AANDEEL AAN DEZE GEWELDIGE DAG