BERUCHT EN NIET TE STOPPEN

Cas begon op zijn 4e jaar met judo bij meester (of ook wel Sensei) Ewoud in de gymzaal van zijn basisschool. Dat was lekker handig en bekend. Cas is een jongen die stevig op de grond staat en ervan houd om fysiek in contact te zijn met andere kinderen en bekende volwassenen. Zijn knuffels zijn berucht, hij geeft zich helemaal. Dus we dachten dat hij judo wel leuk zou vinden. Niet vanuit het stereotiepe beeld dat jongens het fijn vinden om te vechten/stoeien met elkaar, maar meer vanuit dat hij het fijn vindt om fysiek in contact te zijn. Inmiddels is hij 7 jaar en is nog met heel veel plezier aan het judoën. Sterker nog een andere sport wil hij niet, judo is zijn ding zegt hij vaak. Hij wil niet stoppen met judo tot hij zijn zwarte band heeft gehaald.

Eerst één keer in de week trainen, inmiddels traint hij twee keer in de week. Nog steeds op maandag in de gymzaal van zijn school en op woensdag in de gymzaal aan de Ouderkerkerlaan. Op maandag met jongens die hem flink weerstand bieden. Hij komt dan zwaar bezweet en met een rode kop uit de les. Op woensdag samen met een vriendinnetje uit zijn klas. In die les is de weerstand een stuk minder, maar mag hij meester Ewoud helpen met de uitleg en het voordoen. Voor hem een hele leuke combinatie, hard werken en anderen helpen. 

De eerste kennismaking met een judowedstrijd was het clubkampioenschap in 2022. Best een beetje spannend, want hoe werkt dat allemaal en in een onbekende hal, maar gelukkig met bekende kinderen. Zijn moeder hielp met de rode banden omdoen tijdens de wedstrijd bij alle kinderen, dus dat was ook vertrouwd. Wat een ervaring en hoe trots was hij met zijn beker voor zijn 4e plek. Sindsdien volgden er meer wedstrijden ook in een andere plaats met allemaal onbekenden mensen en soms hele felle kinderen als tegenstander. Dat is dan wel lastig voor hem, soms zijn er dan ook wat tranen. Meester Ewoud is er dan om hem bemoedigende woorden toe te spreken en aanwijzingen te geven.

Judo maakt Cas niet alleen fysiek sterker maar zeker ook mentaal. Hij heeft veel plezier en leert een hoop. Bij Judoschool Amstelveen kan hij op zijn manier en niveau mee doen, bovendien wordt hij gezien, heel fijn!

Geschreven door Lia